• Síguenos:

CONTEANIMAT

Un curs d’educació viva amb tècniques i estratègies per a contaminar l’ànima i contagiar l’estima per la lectura.

CONTEANIMAT 

Un curs d’educació viva amb tècniques i estratègies per a contaminar l’ànima i contagiar l’estima per la lectura.

Lloc: Genius (C. Miraculosa, 11. Alcoi)

Número de hores: 40h

Preu: 100€

Docent: María José Moltó

Dates: 8 sessions. Dimats de 18h a 21.30h.

Inici: 12 de març

Si estàs interesat/ada en assisitir a sessions individuals posat en contacta amb nosaltres i t'informarem.

 

La passió per la lectura no s'ensenya, es contagia. Només es pot transmetre amb entusiasme allò que nosaltres estimem, allò que ens apassiona, i per açò, proposem un curs on el mediador entre la lectura i el xiquet/a  puga conèixer i experimentar amb materials, tècniques i estratègies per a vivificar, estimular, potenciar, incitar i provocar una trobada satisfactòria dels xiquets i xiquetes amb el llenguatge escrit, dissenyant una sèrie d'accions per despertar l'interès pels llibres amb sessions dinàmiques, vivencials, pràctiques i amb diversos recursos materials d'aplicació pràctica.

OBJECTIUS

  •  Desenvolupar competències per a promoure l'amor per la lectura i fomentar l'hàbit lector en els nostres infants i joves. 
  • Conèixer propostes i experiències d'animació a la lectura en diversos àmbits i situacions. 
  • Conèixer, analitzar i adaptar els mecanismes de promoció de lectura i literatura des de diversitat de formats, gèneres i destinataris.
  • Conèixer propostes narratives, poètiques, dramàtiques i de la tradició oral i desenvolupar activitats pràctiques i experiencials.
  • Descobrir i diferenciar espais que donen, metafòrica i pràcticament, privilegi a l'acció, tant per als xiquets/es com per als adults. 
  • Retrobar-se amb la literatura infantil de qualitat i utilitzar i experimentar amb un variat nombre d'estratègies, tècniques i materials pràctics.

Professorat: MªJosé Moltó Pla (formadora de Genius MS), Joan Borja i Maria Àngels Francés (Professors de la Universitat d’Alacant).

 

PROGRAMA:

loc 1. DE LA TEORIA A l’ACCIÓ-EMOCIÓ...

Què és l’animació a la lectura i qui pot animar a llegir. Qualitats d’un bon animador. Objectius d’un taller d’animació a la lectura. Noves maneres d’ensenyar als xiquets/es a odiar la literatura. Explicarem contes amb la tècnica de Kamishibai, amb teatres de paper i contes per targetes. Selecció de lectures de llibres muts.

 

loc 2. ENCENENT PASSIONS.  COM PODEM ANIMAR A LLEGIR? 

Tipus d’animació: contínua o extraordinària. Estratègies en els tres moments de l’Animació lectora: abans, durant i després de la lectura. Coneixerem i explicarem contes amb una variada selecció de llibres joc.

Bloc 3. CONTES PER A JUGAR? 

Selecció de llibres per temàtiques, formats, procedència, etc. Contes que conviden al joc i a la interacció entre el contacontes i el públic.  Experiències en escoles, materials pràctics i projectes d'animació a la lectura.

 

loc 4. ENCENDRE LA NIT, APAGAR EL DIA... 

Coneixerem i comptarem amb una varietat de contes per a explicar a les fosques, luminescents i troquelats, materials per a explicar contes amb la taula de llum, descobrirem les possibilitats del diaporama i d'explicar contes amb el projector de transparències, inventarem històries i les representarem amb ombres xineses i corporals, etc. 

 

loc 5. EL COL·LECCIONISTA DE MOMENTS. QUAN, COM I PER QUÈ HO FEM? 

Programar el temps i les activitats. Selecció de llibres infantils. La biblioteca d'aula. Coneixerem i comptarem amb una varietat contes cíclics, contes musicals, contes acumulatius i els dramatitzarem. Selecció de lectures de contes tradicionals i contemporanis amb estructures acumulatives. 

Bloc 6. QUINS CONTES- CONTES TU? 

Selecció de llibres per temàtiques, formats, procedència, etc. Decàleg de llibres infantils.. Experiències en escoles, materials pràctics i projectes d'animació a la lectura. Selecció de lectures amb llibres pop-up

 

Bloc 7. CONTES AMB TITELLES 

Conèixer la titella com a objecte de comunicació i descobrir les múltiples possibilitats d'aquest element com a mitjà educatiu i com a objectiu de l'ensenyament estètic, artístic i literari. Tipus de titelles, modalitats de teatres, història, manipulació, construcció, etc.

Bloc 8. CONT-ARTE 

Experimentar la trobada entre dos llenguatges «potents»: el dels llibres i la paraula, tradicionalment dominant en l'escola, i el visual, més proper al món de l'art. Crear a partir d'àlbums il·lustrats. Taller artístic!

 

     Bloc 9. NO VULL LLEGIR SOLES!.  LES CLAUS DELS SOMNIS

No solament els mestres conten contes. Els pilars de l'animació a la lectura. Temps per a mirar, llegir i compartir. Avantatges d'una lectura compartida. Contem contes amb tren i compartim contes en rogle. Obrim les portes als somnis.

Bloc 10. COM DESPERTAR LA CREATIVITAT. LA MOTXILLA DE L’ANIMADOR

Coneixem materials i estratègies que el seu objectiu principal és el desenvolupament de la creativitat dels xiquets en el moment d'inventar i escriure històries i relats fantàstics. Tècniques de Gianni Rodari, Cartes de Propp, Receptes màgiques, contes etiològics, etc.

 

Bloc 11. LA CADIRA DE BOGA. LITERATURA POPULAR I DE TRANSMISSIÓ ORAL.

Descobrir la riquesa de l’imaginari popular valencià, dels essers màgics valencians i els espantacriatures. Conèixer i formar-se en la literatura popular i de transmissió oral i experimentar amb activitats pràctiques per a l'aula: Rondalles, Llegendes, succeïts, contes, faules… 

Bloc 12. S’OBRI EL TELÓ

Taller de contacontes. Com, quan, on, per què i per a què contar contes. Pràctiques i estratègies de la narració oral.

Bloc 13.

Cada alumne/a prepararà i narrarà un conte entre una variada selecció de lectures i utilitzant tècniques de diferent índole que seran tutoritzades per la formadora del curs i que ens servirà per a finalitzar la formació amb un colofó festiu i una activitat eminentment pràctica i vivencial en Turballos (comarca del Comtat -Alacant) un lloc ple d’encant. Amb un dinaret de conte!

  • Hi haurà 1 sessió de 4 horesde tutoria on els/lesalumnes, podran assistir arebre formació i tutorització de materials, tècniques i estratègies per a realitzar les seues propostes d’animació a la lectura (recerca, preparació i posada en escena).

Gracies per al teua confiança

Suscríbete a nuestro Newsletter

Recibe nuestro boletín y permanece informado de todas nuestras novedades